Η αλήθεια για τα οφέλη της καρύδας…

ofeli-tis-tsouknidas-diatrofi-pieridou-maria-dietitian
Θησαυρός από τη φύση, τσουκνίδα
March 24, 2017
tzintzer-igia-therapeftikes-idiotites-diatrofi-maria-pieridou
Το τζίντζερ και οι θαυματουργές του ιδιότητες..!
March 30, 2017

Η αλήθεια για τα οφέλη της καρύδας…

ta-ofeli-tis-karidas-stin-diatrofi-maria-pieridou-dietitian-nutritionist

Καρύδα και προϊόντα καρύδας…  έχουν σχολιαστεί αρνητικά στο παρελθόν λόγο της ψηλής περιεκτικότητας τους σε κορεσμένα λιπαρά.  Τι αληθεύει λοιπόν;

Η καρύδα είναι ιδιαίτερα θρεπτική και πλούσια σε φυτικές ίνες.  Είναι πηγή των βιταμινών C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6 και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων σελήνιο, ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο. Το γάλα καρύδας, σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα, δεν περιέχει λακτόζη επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του γάλακτος από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη καθώς και από χορτοφάγους.  

Το λάδι καρύδας στην πραγματικότητα είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών, ωστόσο, κατά μέσο όρο δεν περιέχει κορεσμένα λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας ή σε ορισμένα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το WebMD, το λάδι της καρύδας χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία καρδιοπαθειών, του διαβήτη, της νόσου του Alzheimer, της νόσου του Crohn, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της χρόνιας κόπωσης, καθώς και σε περιστατικά με θειροειδή.  Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για τοπική ενυδάτωση του δέρματος και τη θεραπεία πάθησης του δέρματος, ψωρίαση.

Περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας τα οποία μεταβολίζονται διαφορετικά και πιο εύκολα από τον οργανισμό.  Πηγαίνουν από το πεπτικό σύστημα κατευθείαν στο συκώτι όπου χρησιμοποιούνται ως γρήγορη πηγή ενέργειας ή μετατρέπονται σε κετόνες οι οποίες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες στις εγκεφαλικές διαταραχές όπως για παράδειγμα η επιληψία και η νόσος Alzheimer.

Βάση κάποιων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας όπως αυτά που περιέχει το λάδι καρύδας, μπορεί να αυξήσουν τις θερμίδες που καίτε σε σύγκριση με την ίδια ποσότητα λιπαρών μεγάλης αλυσίδας.

Περίπου το 50% των λιπαρών οξέων της καρύδας, είναι μια ουσία (λαυρικό οξύ) η οποία όταν πέπτεται σχηματίζει την ουσία μονολαυρίνη.  Τόσο το λαυρικό οξύ όσο και η μονολαυρίνη μπορούν να καταστρέψουν επιβλαβή παθογόνα όπως ιούς, βακτήρια και μύκητες.  Για παράδειγμα έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι ουσίες έχουν σκοτώσει βακτήρια όπως (staphylococcus aureus) και (Candida Albicans) μια κοινή πηγή λοιμώξεων που προκαλείται από ζυμομύκητες.
Για να απολαύσετε τα οφέλη για την υγεία που περιγράφονται στο άρθρο, θα πρέπει να πάρετε βιολογικά παρθένο ελαιόλαδο καρύδας και να το καταναλώνετε πάντα με μέτρο.

Παρόλα αυτά, περισσότερες έρευνες χρειάζονται έτσι ώστε να αποδειχθεί η ακριβής έκταση των οφελών για την υγεία που προέρχονται από το λάδι καρύδας και αν όλα αυτά είναι πάντα αποτελεσματικά.

Θρεπτική αξία καρύδας ανά 100 g

Ενέργεια:                354 kcal (1480 kJ)

Υδατάνθρακες:      24,23 γρ.

Σάκχαρα:                6,23 γρ.

Φυτικές ίνες:          9 γρ.

Λίπος:                      33,49 γρ.

Πρωτεΐνη:               3,33 γρ.

karida-maria-pieridou-dietitian