Ο τέλειος συνδυασμός για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα….Εσύ το δοκίμασες;

Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου τα Χριστούγεννα;
December 15, 2017
Ανανέωσε πλήρως τον εαυτό σου με τη δίαιτα αποτοξίνωσης δύο ημερών!
June 4, 2018

Ο τέλειος συνδυασμός για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα….Εσύ το δοκίμασες;

Ο τέλειος συνδυασμός για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα….Εσύ το δοκίμασες;

Η καθημερινή περιποίηση προσώπου που κάνει η κάθε γυναίκα, έχει ως τελικό στόχο την υγιή και λαμπερή επιδερμίδα! Ένα από τα μυστικά για να αποκτήσεις την λαμπερή και λεία επιδερμίδα είναι και μερικές αλλαγές στη διατροφή σου!

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τόσο τις γυναίκες οσο και τους άντρες..η ακμή.  Μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του σώματος αλλά κυρίως στο πρόσωπο, στο λαιμό και στην ωμοπλάτη.  Η επιφάνεια του δέρματος καλύπτεται από μικροσκοπικές οπές (πόροι) οι οποίοι συνδέονται με αδένες που παράγουν λιπαρό υγρό (σμήγμα).  Αυτοί οι αδένες λοιπόν, στέλνουν το σμήγμα στην επιφάνεια του δέρματος.  Η ακμή δημιουργείται όταν οι πόροι ‘’φράσσονται’’ με νεκρά κύτταρα, υπερβολική λιπαρότητα και μερικές φορές από βακτήρια. Εμφανίζεται σε μικρές ηλικίες αλλά και σε μεγαλύτερες, ακόμα και στα 40 και πιο μετά.  Το κάπνισμα, το έντονο στρες, οι έντονες ορμονικές αλλαγές όπως η εφηβεία και η εγκυμοσύνη αλλά και η ακατάλληλη διατροφή είναι μερικοί από τους παράγοντες  που οδηγούν στην ακμή.

Η σχέση διατροφής και ακμής…Αν έχεις ακμή τότε ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές. Κάνοντας μερικές αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες μπορεί τελικά να ανακαλύψεις ότι η διατροφή σου ήταν ένας από τους παράγοντες που επηρέαζαν αρνητικά την επιδερμίδα σου!

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγω στο καθημερινό μου διαιτολόγιο;

Η ακμή χαρακτηρίζεται και ως ο δείκτης της υπερβολικής ινσουλινοτρόπου δράσης (αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης).

Μερικά τρόφιμα που θα μπορούσες να αποφύγεις:

  1. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  2. Τρόφιμα με ψηλό γλυκαιμικό φορτίο (επεξεργασμένα αλεύρια, ζυμαρικά, λευκό ψωμί, πίτες, γλυκά, τούρτες, λευκή ζάχαρη, πάστες, πατάτες και ρύζι (κυρίως οι ψητές πατάτες), ροφήματα που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα ζάχαρης όπως τα φρουτοποτά)
  3. Έτοιμα φαγητά (που συνήθως δεν είναι και τόσο κατάλληλα για την υγεία μας αφού είναι αυξημένα σε λιπαρά και περιττές θερμίδες)
  4. Τηγανητά φαγητά
  5. Κόκκινο κρέας (όπως τα παϊδάκια)
  6. Φαγητά που έχουν ως βάση την κρέμα γάλακτος

Ποια τρόφιμα πρέπει να αυξήσω ή και να προσθέσω στο καθημερινό μου διαιτολόγιο;

  1. Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (όσπρια, ξηροί καρποί, λαχανικά, άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, ελαιόλαδο, ψάρι, δημητριακά ολικής αλέσεως.
  2. Τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο (Απαραίτητο μέταλλο για πληθώρα λειτουργιών όπως τη διαίρεση των κυττάρων αφού δρα σαν αντιοξειδωτικό.  Μειώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό καθώς και τη γήρανση.  Είναι απαραίτητο μέταλλο επίσης για την μετατροπή της βιταμίνης Α στην ενεργή της μορφή που χρειάζεται για την υγεία της όρασης και των ματιών.  Επίσης, ενεργοποιεί τα Τ – κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια).  Πηγές ψευδαργύρου μπορεί να είναι τα άπαχα κρέατα, τα οστρακοειδή, τα ψάρια , τα αυγά, τα καρύδια, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής.
  3. Λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. (Είναι πλούσια σε ω – 3 λιπαρά οξέα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση)
  4. Ξηροί καρποί (περίπου μια χούφτα ξηροί καρποί ημερησίως είναι σημαντική και θα μας προσφέρει διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως είναι η βιταμίνη Ε, τα ω – 6 λιπαρά οξέα και ο ψευδάργυρος
  5. Αβοκάντο (παρόλο που είναι πλούσιο σε θερμίδες, είναι και πλούσιο σε βιταμίνη Ε και σε ω – λιπαρά οξέα)
  6. Καστανό ρύζι (ο φλοιός των δημητριακών είναι πλούσιος σε βιταμίνες συμπλέγματος Β και μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση του άγχους)
  7. Καρότα (είναι πλούσια σε β – καροτένιο δηλαδή προ – βιταμίνη Α που είναι απαραίτητα τόσο για την όραση όσο και για το δέρμα)
  8. Χρυσόμηλα (είναι πλούσια σε β – καροτένιο)
  9. Σπανάκι (πλούσιο σε β – καροτένιο)
  10. Ροδάκινα (πλούσια σε β – καροτένιο )
  11. Αγκινάρα (πολύ καλό αποτοξινωτικό. Συγκεκριμένα συνδυασμός συμπληρωμάτων αγκινάρας και γαϊδουράγκαθου είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για την θεραπεία της ακμής)
  12. Σκόρδο (έχει αντιβακτηριδιακή και αντι – ιιική δράση)
  13. Βιταμίνη C, βιταμίνη E, βιταμίνη Α, και ψευδάργυρος (είναι ο τέλειος συνδυασμός για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών οι οποίες μειώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Επιπλέον, παράγουν κολλαγόνο βελτιώνοντας έτσι τις δερματικές βλάβες.  Πρέπει να τα παίρνουμε καταναλώνοντας τρόφιμα που δεν είναι επεξεργασμένα, αφού τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν  το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα η οποία με τη σειρά της παράγει και αυξάνει τα ανδρογόνα οδηγώντας σε προβλήματα ακμής)

Top Tip:

Τα επιδερμικά κύτταρα λειτουργούν σαν άμυνα τα οποία δείχνουν ένα υπερενεργό αμυντικό σύστημα.  Φλεγμονές στην επιδερμίδα σημαίνει φλεγμονές στο σώμα, και πιθανότατα φλεγμονές στο έντερο!

maria-pieridou-dietitian-diaitologos-epidermida-maskamaria-pieridou-lamperi-epidermida-diaitologos-dietitian