Τα παιδιά σας αποφεύγουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών;

eleftheres-trofes-maria-pieridou
Ελεύθερες τροφές και η θρεπτική τους αξία
February 26, 2017

Τα παιδιά σας αποφεύγουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών;

paidia-kai-diatrofi-maria-pieridou

Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές συμβουλές για το πώς να επηρεάσετε τα παιδιά σας να αυξήσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών:

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • Φτιάξτε τη σαλάτα βασισμένη σε διάφορα χρώματα έτσι ώστε να είναι οπτικά ελκυστική στα παιδιά.  Μπορείτε για παράδειγμα να προσθέσετε χρωματιστές πιπεριές, ρόδι, σύκο, καρύδια, καρότο.
  • Διαμορφώστε το γεύμα του παιδιού σας έτσι ώστε να είναι διατροφικά ολοκληρωμένο, εύγεστο καθώς και οπτικά ελκυστικό για το παιδί.  Αν για παράδειγμα στο παιδί δεν αρέσει η ντομάτα, μπορείτε να φτιάξετε μακαρόνια με κοτόπουλο βραστό και για χρώμα να προσθέσετε σάλτσα από φρέσκια ντομάτα με βασιλικό.
  • Αν το γεύμα περιλαμβάνει για παράδειγμα φιλέτο ψαριού με συνοδευτικό πατάτα πουρέ που έχουν παρόμοια χρώματα κάντε τη διαφορά στο βλέμμα του παιδιού προσθέτοντας διάφορα είδη βραστών λαχανικών όπως μπρόκολο, καρότο, φασολάκι κλπ, έτσι ώστε να αποφύγετε την μονοτονία χρωμάτων στο πιάτο και να γίνει πιο ενδιαφέρον για το παιδί.
  • Προσθέστε λαχανικά στο σάντουιτς του παιδιού έτσι ώστε να γίνει ένα διατροφικά ολοκληρωμένο γέυμα. Για να γίνει πιο ενδιαφέρον, μπορείτε να κόψετε το ψωμί σε κύκλο και με διάφορους χρωματισμούς λαχανικών να δημιουργήσετε το σάντουιτς σε σχήμα φατσούλας.

ΦΡΟΥΤΑ

  • Αν το παιδί σας είναι επιλεκτικό στα φρούτα που καταναλώνει μπορείτε να φτιάξετε φρουτοσαλάτα η οποία να περιέχει αρκετά είδη φρούτων χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη ή χυμό κουτιού. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή καρότου για να δίνει περισσότερη γεύση.
  • Αφήνετε πάντα φρούτα στο τραπέζι να φαίνονται. Μπορείτε να τα κόβετε σε διάφορους σχηματισμούς έτσι ώστε να επηρεάζουν την οπτική εικόνα του παιδιού.
  • Μπορείτε επίσης να δημουργήσετε ξυλάκια φρούτου. Κόψτε σε διάφορα σχήματα διαφορετικά είδη φρούτων και τοποθετήστε τα σε ξυλάκι.
  • Την ώρα που παρακολουθεί το παιδί τηλεόραση ή έχει κάποια άλλη καθιστική δραστηριότητα, μπορείτε να κόψετε διάφορα λαχανικά όπως καρότο, σέλινο και αγγουράκι λίγο φρέσκο λεμόνι, αντικαθιστώντας τα πατατάκια ή την υπερβολική κατανάλωση κάποιων τροφίμων που ίσως δεν προτιμούμε πολύ για την υγεία του παιδιού.
  • Μπορείτε να κάνετε δημιουργίες με τα φρούτα οι οποίες θα ελκύουν τα παιδιά καθώς μπορούν να το καταναλώνουν στη θέση κάποιου γλυκού.

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε κάποια παραδείγματα.

Να θυμάστε!

Το παιδί δεν είναι σωστό να σας βλέπει να καταναλώνετε αυτά που το συμβουλεύετε να προτιμά λιγότερο καθώς εσείς είστε το πρότυπό του.  Προσπαθείστε να σας βλέπει να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά έτσι ώστε να του γίνει πλέον συνήθεια και αν όχι ήδη να τα εντάξει στην διατροφή του πιο συχνά!