Θηλασμός και Διατροφή, τι πρέπει να γνωρίζεις!

paidia-paxisarkia-goneis-pieridou-dietitian-maria
Παιδική παχυσαρκία και ο ρόλος των γονιών
March 23, 2017
Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
March 23, 2017

Θηλασμός και Διατροφή, τι πρέπει να γνωρίζεις!

simvoules-gia-ton-thilasmo-maria-pieridou-dietitian

Η διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Μετά από πολλές έρευνες, αποδείχθηκε ότι ο θηλασμός του βρέφους αμέσως μετά τον τοκετό αποτελεί μία διαδικασία με αρκετές διατροφικές απαιτήσεις, καθώς συμβάλλουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μωρού αλλά και στη μετέπειτα ανάπτυξή του.Η άποψη που κυριαρχεί για την άμεση απώλεια βάρους μετά τον τοκετό, είναι λανθασμένη. Αντιθέτως, η μητέρα θα πρέπει να προσλαμβάνει ~500 θερμίδες επιπλέον, εκτός αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε βάρος πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.
Η μειωμένη πρόσληψη ενέργειας στην περίοδο θηλασμού, μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα καθώς και την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Έτσι, οι μητέρες θα πρέπει να θέτουν ως κύριο στόχο μια ισορροπημένη διατροφή, προκειμένου να παρέχουν τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά στο μωρό τους. Στην περίοδο θηλασμού, χρησιμοποιείται λίπος από τις αποθήκες του οργανισμού της μητέρας, επομένως θα σημειωθεί ούτως ή άλλως μερική απώλεια βάρους.
– Διαλέξτε ποικιλία τροφίμων! Θα αλλάξει τη γεύση του μητρικού γάλακτος εκθέτοντας το μωρό σας σε διαφορετικές γεύσεις κάτι που θα το βοηθήσει να αποδεχθεί πιο εύκολα τη στερεά τροφή μετέπειτα.
– Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής ή βιταμινών.
– Καταναλώνετε αρκετή ποσότητα υγρών. ( αποφύγετε την συχνή/καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών ή και φυσικού χυμού καθώς μπορεί να αποτελέσει πρόσληψη βάρους. 2-3 φλ.καφέ/ ημερησίως. Η μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του μωρού)
– Τα θαλασσινά είναι μια καλή πηγή πηγή λιπαρών οξέων ω3. Τα περισσότερα θαλασσινά περιέχουν υδράργυρο. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα του βρέφους. Αποφύγετε λοιπόν τα ψάρια ψηλά σε περιεκτικότητα υδραργύρου όπως είναι ο ξιφίας, ο τόνος, το λαβράκι και προτιμήστε τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός και ο μπακαλιάρος.
Αν παρατηρήσετε κάτι από τη διατροφή σας το οποίο επηρεάζει το βρέφος, τότε αποφύγετε την κατανάλωση του για περίπου μία εβδομάδα έτσι ώστε να δείτε αν υπάρχει κάποια διαφορά στην συμπεριφορά του.

Να θυμάστε! Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα για άμεση απώλεια βάρους αμέσως μετά τον τοκετό. Επικεντρωθείτε σε υγιεινές επιλογές και στην ισορροπημένη διατροφή!

thilasmos-kai-diatrofi-pieridou-maria-dietitian

diatrofi-thilasmos-dietian-nutritionist-maria-pieridou