Διατροφή, ο κύριος παράγοντας για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου!

diatrofi-kai-flaouna-simvoules-maria-pieridou-dietitian
Είσαι λάτρης της φλαούνας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!
April 10, 2017
diatrofi-kai-prolipsi-kata-tis-kitaritidas-maria-pieridou-dietitian-nutritionist
Διατροφή και πρόληψη κατά της κυτταρίτιδας!
April 29, 2017

Διατροφή, ο κύριος παράγοντας για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου!

diatrofi-kai-omali-litourgia-tou-egkefalou-maria-pieridou-dietitian

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η διατροφή σε συνδυασμό με άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως η άσκηση, έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των γνωστικών ικανοτήτων και την εξέλιξη του εγκεφάλου. Μάθετε λοιπόν, πώς επηρεάζει η διατροφή την εγκεφαλική λειτουργία καθώς και μερικά τρόφιμα τα οποία συμβάλλουν σημαντικό ρόλο σε αυτή.

Πρόσφατα, αποδείχθηκε ότι αρκετοί διατροφικοί παράγοντες επιδρούν στη λειτουργία των νευρώνων και επιπλέον, αποκαλύφθηκαν κάποιοι ζωτικοί μηχανισμοί στον ανθρώπινο οργανισμό οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη δράση που έχει η διατροφή στην υγεία του εγκεφάλου καθώς και τη ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, η νευροτροφική λειτουργία η οποία προέρχεται από τον εγκέφαλο, μπορεί να λειτουργήσει σαν ρυθμιστής του μεταβολισμού ανταποκρινόμενη στα περιφερειακά σήματα όπως είναι η πρόσληψη τροφής.
Ο ρόλος της τροφής δεν είναι απλά να λειτουργεί δομικά και να δίνει ενέργεια στο σώμα, αλλά έχει την ικανότητα να προλαμβάνει και να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από διάφορες παθήσεις διατηρώντας υγιή την πνευματική λειτουργία.

Διαλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως!
Όπως και το υπόλοιπο σώμα, έτσι και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια. Η ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και εστίασης προέρχεται από την επαρκή και σταθερή προμήθεια ενέργειας σε μορφή γλυκόζης στο αίμα μας προς τον εγκέφαλο. Αυτό, μπορεί να επιτευχθεί επιλέγοντας προϊόντα ολικής αλέσεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείχτη, τα οποία απελευθερώνουν τη γλυκόζη σταδιακά στην κυκλοφορία του αίματος διατηρώντας έτσι νοητική εγρήγορση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα ολικής αλέσεως όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι και ψωμί.

Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας τα λιπαρά ψάρια!

Τα ωμέγα – 3 (Ο3) λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα, παρά μόνο να ληφθούν μέσω της διατροφής. Τα πιο αποτελεσματικά ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια όπως για παράδειγμα τα EPA και DHA ψάρια (περιέχουν ακόρεστα λιπαρά) που είναι σε έτοιμη μορφή επιτρέποντας στο σώμα να τα χρησιμοποιήσει εύκολα. Οι κύριες πηγές Ω3 λιπαρών είναι ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες. Καλές πηγές αποτελούν επίσης οι λιναρόσποροι, το λάδι σόγιας, οι σπόροι κολοκύθας, το λάδι καρύδας και τα φασόλια σόγιας.

Αυξάνετε την κατανάλωση ντομάτας!
Η ντομάτα έχει την ιδιαιτερότητα να περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο. Πολλές έρευνες υποδηλώνουν ότι το λυκοπένιο βοηθάει στην προστασία έναντι του είδους των ελεύθερων ριζών οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα αναπτύσσοντας άνοια και κυρίως τη νόσου του Alzheimer.

Αναζωογόνηση και ενέργεια στην καθημερινότητά σας με βιταμίνες!
Ορισμένες βιταμίνες όπως η Β – Β6, Β12 και το φολικό οξύ αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστείνης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστείνης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνοντας σημαντικά τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου οδηγώντας στην ασθένεια του Alzheimer.

Μετά από μελέτες σε ομάδα ηλικιωμένων ατόμων με ήπια μορφή Alzheimer, διαπιστώθηκε ότι μετά από δύο χρόνια παρέμβασης με υψηλές δόσεις Β6, Β12 και φολικό οξύ υπήρχε σημαντικά μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο της δεδομένης θεραπείας.

Προσθέστε στη διατροφή σας τα φραγκοστάφυλα!
Τα φραγκοστάφυλα είναι μια από τις κυριότερες πηγές της βιταμίνης C η οποία αυξάνει τη διανοητική ευκινησία.

Σπόροι κολοκύθας!
Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή ψευδαργύρου. Μόλις μια χούφτα από σπόρους κολοκύθας ημερησίως είναι το μόνο που χρειάζεστε για να καλύψετε την ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου, ζωτικό στοιχείο για την μνήμη και τη σκέψη.

Συνηθίστε να συμπεριλαμβάνετε στο πιάτο σας και το μπρόκολο!
Το μπρόκολο είναι μια πολύ καλή πηγή της βιταμίνης Κ η οποία είναι γνωστή για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς και τη βελτίωση της ισχύς του.

Η ευεργετικότητα του φασκόμηλου!
Το φασκόμηλο είναι φημισμένο για τη βελτίωση της μνήμης και παρόλο που αρκετές μελέτες επικεντρώνονται στο φασκόμηλο ως αιθέριο έλαιο, αξίζει τον κόπο να προστεθεί φρέσκο στην καθημερινή σας διατροφή.

Ξηροί καρποί!
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο: American Journal of Epidemiology αποδεικνύει ότι η καλή πρόσληψη της βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Οι ξηροί καρποί λοιπόν, είναι μια πλούσια πηγή της βιταμίνης Ε, μαζί με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, ελιές, σπόροι, αυγά, καστανό ρύζι καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

kali-litourgia-tou-egkefalou-maria-pieridou-dietitian

omali-gnostiki-litourgia-kai-ksiroi-karpoi-maria-pieridou-dietitian-nutritionist