Διατροφή και πρόληψη κατά της κυτταρίτιδας!

diatrofi-kai-omali-litourgia-tou-egkefalou-maria-pieridou-dietitian
Διατροφή, ο κύριος παράγοντας για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου!
April 12, 2017
palindromisi-diatrofi-simvules-maria-pieridou-dietitian-nutritionist
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πώς να την αντιμετωπίσω;
May 17, 2017

Διατροφή και πρόληψη κατά της κυτταρίτιδας!

diatrofi-kai-prolipsi-kata-tis-kitaritidas-maria-pieridou-dietitian-nutritionist

Αποχαιρετήσαμε λοιπόν τον χειμώνα, αρχίζοντας και το δύσκολο αγώνα ενάντια της κυτταρίτιδας έτσι ώστε το  καλοκαίρι να μην μας βρει ηττημένους! Ας δούμε λοιπόν, ποια τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του δέρματος μας στα κρίσιμα σημεία όπου πιο συχνά εμφανίζεται η κυτταρίτιδα. 

Τί είναι η κυτταρίτιδα και πώς δημιουργείται;  Μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτήν;

Η κυτταρίτιδα είναι η συσσώρευση του λίπους κάτω από τον ιστό του δέρματος, δημιουργώντας την ανώμαλη όψη του δέρματος.  Αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, η θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας αποτελεί τον τρόπο πρόληψης της, παρόλο που τα αίτια μπορεί να είναι πολλά και συνήθως συνυπάρχουν.  Μερικά από αυτά είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η καθιστική ζωή, η κληρονομικότητα, η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος, ορμονικές διαταραχές, η παχυσαρκία και οι κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα και η συχνή – ψηλή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ακόμα και η δυσκοιλιότητα.  Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας λοιπόν, συμβάλλει με τη σωστή διαχείριση όλων αυτών των παραγόντων με κυρίαρχο ένα υγιεινό και ισορροπημένο πλάνο διατροφής όπως και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.  Επομένως, η καλύτερη θεραπεία προφανώς, είναι η μείωση του λίπους και συγκεκριμένα του τοπικού λίπους μέσω της υγιεινής διατροφής και κατάλληλης εκγύμνασης.

Διατροφή και πρόληψη ενάντια της κυτταρίτιδας

Το διατροφικό πλάνο που εισηγείται, βασίζεται στην αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως καθώς είναι υψηλά σε περιεκτικότητα φυτικών ινών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων αλλά και αντιοξειδωτικών.  Τα στοιχεία όπως βιταμίνες Ε, C, και Α καθώς και τα φλαβονοειδή, η καροτίνη και το σελήνιο επιφέρουν αργά τη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης ενώ ταυτόχρονα εξουδετερώνουν και τις ελεύθερες ρίζες, σημαντική διαδικασία για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Μειώστε την πρόσληψη λίπους και ιδιαίτερα του κορεσμένου λίπους

Τα λίπη εντοπίζονται στα ζωικά τρόφιμα, στα τηγανητά, συσκευασμένα τρόφιμα και γλυκά.  Μειώστε λοιπόν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αυξήστε την κατανάλωση άπαχου κρέατος όπως είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το κουνέλι.  Μειώστε επίσης την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων όπως είναι τα τα συσκευασμένα αλλαντικά: σαλάμι κλπ.  Αντικαταστήστε τα τηγανητά τρόφιμα με αυτά που ψήνονται στο φούρνο ή στη σχάρα.

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και νατρίου

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού και νατρίου ευνοούν την κατακράτηση υγρών.  Αντικαταστήστε λοιπόν το αλάτι προσθέτοντας στο φαγητό σας διάφορα μπαχαρικά και βότανα όπως είναι το τζίντζερ, chilli, βασιλικό, ρίγανη, σκόρδο, κρεμμύδι, rosemary κλπ.

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών και νερού

Ροφήματα όπως είναι το πράσινο τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο, λουΐζα θεωρούνται ευεργετικά και επειδή είναι απόλυτα διουρητικά φροντίστε να πίνετε και αρκετό νερό για να διατηρείτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.

Προσθέστε στη διατροφή σας την πρόσληψη ινών και φλουδών

Το διξείδιο του πυριτίου (silica) που συναντάται στις φυτικές τροφές συμβάλλει στην διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας.  Βρίσκεται συχνά σε σημεία που μπορεί να απορρίπτουμε όπως είναι οι ίνες και οι φλούδες.  Έτσι λοιπόν, θα ήταν καλύτερα να καταναλώνετε ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά όπως είναι η φλούδα από το αγγούρι και τις ίνες από το σέλινο και τα σπαράγγια.

Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα

Κάνετε συνδυασμό αερόβιας άσκησης με ασκήσεις αντίστασης για να κάψετε το περιττό λίπος, αλλά ταυτόχρονα να αυξήσετε και τη μυική σας μάζα.

Μειώστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την καλή κυκλοφορία του αίματος αποτελώντας αρνητικό παράγοντα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη, ότι όπως όλα τα προβλήματα με το φαγητό ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους απαιτούν εξατομικευμένη προσέγγιση, έτσι και η προσπάθεια της βελτίωσης της αισθητικής εικόνας μας απαιτεί την ατομική καθοδήγηση και παρακολούθηση.

diatrofika-tips-gia-tin-kitaritida-diatrofi-pieridou-maria-dietitian

simvoules-tips-prolipsi-kitaritidas-pieridou-maria-dietitian-nutritionist