10 + 1 λόγοι για να συμπεριλάβεις την κινόα στη διατροφή σου! Με τον αριθμό 11 θα εκπλαγείς!

diatrofi-gimnastiki-topiko-lipos-maria-pieridou-dietitian-nutritionist
Επίπεδη κοιλιά σε λιγότερο από 1 μήνα! Προσοχή στο 3 & 4!
August 17, 2017
diatrofi-meta-tis-diakopes-maria-pieridou-dietitian-nutritionist
Πώς να αποβάλω τα περιττά κιλά των διακοπών;
August 30, 2017

10 + 1 λόγοι για να συμπεριλάβεις την κινόα στη διατροφή σου! Με τον αριθμό 11 θα εκπλαγείς!

ofeli-quinoa-salad-avocado-maria-pieridou-dietitian-nutritionist

Η κινόα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα παγκόσμια.  Υπάρχουν δύο είδη κινόα, η κόκκινη και η λευκή.  Και οι δύο τύποι μπορεί να αφήσουν ελαφρώς πικρή γεύση αφού μαγειρευτούν αλλά είναι ένα τρόφιμο απόλυτα θρεπτικό που όλοι θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας.  Η κινόα για χιλιάδες χρόνια αποτελούσε βάση στη δίαιτα των Ίνκας όπως και των απογόνων τους.  Μάθετε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προσθέσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο την κινόα.

  1. Έχει τη διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών από τα υπόλοιπα σιτηρά.  Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας, την κακή χοληστερόλη και τη γλυκόζη του αίματος (σάκχαρο) και επίσης συμβάλλουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, αφού βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού για αρκετό χρονικό διάστημα.  Επίσης, η κινόα είναι χαμηλή σε θερμίδες, κάτι που σημαίνει με την ίδια ποσότητα φαγητού προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες.
  2. Είναι πλούσια σε σίδηρο.  Το σίδηρο βοηθά στην διατήρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι η βάση για τον σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης.  Επίσης, το σίδηρο βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου , αφού μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα.
  3. Είναι πλούσια σε λυσίνη (Lysine), ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών στο σώμα μας.
  4.  Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην καλή κατάσταση των οστών και στη μυϊκή χαλάρωση.
  5. Η κινόα είναι επίσης πλούσια σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2).  Η ριβοφλαβίνη είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β και συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό μεταβολικών οδών αλλά και στην παραγωγή ενέργειας.
  6. Είναι πλούσια πηγή σε μαγγάνιο.  Το μαγγάνιο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθά στην καλή πέψη της τροφής και στη σωστή δομή των οστών.
  7. Περιέχει τα φλαβονοειδή kaempferol και quercetin, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και αντικαταθλιπτική δράση (σε έρευνες που μέχρι στιγμής έγιναν σε ζώα).
  8. Είναι ελεύθερη σε γλουτένη.   Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καταναλωθεί από άτομα τα οποία έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, και είναι ευκολοχώνευτη.
  9. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.  Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι η μέτρηση η οποία μας δείχνει πόσο γρήγορα ένα τρίφιμο αυξάνει τη γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος.
  10. Μπορείτε να τη συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο σας πολύ εύκολα και πρακτικά.  Χρειάζεται περίπου 15 – 20 λεπτά για να μαγειρευτεί. – Βράστε 2 φλιτζάνια νερό.  – Προσθέστε 1 φλιτζάνι κινόα και λίγο αλάτι.  – Αφήστε το για περίπου 15 – 20 λεπτά.  – Μπορείτε να σερβίρετε!
  11. Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης.  Παρόλο που είναι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνη, μπορεί να ονομαστεί ”ολοκληρωμένη πρωτεΐνη”, αφού περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα.  Είναι ιδανική και για χορτοφάγους! 

Διατροφική αξία ανά 185γρ. (1 φλιτζάνι):

Ενέργεια:               222 θερμίδες (kcal)

Υδατάνθρακες:    39γρ.

Πρωτεΐνη:             8γρ.

Λίπος:                    4γρ.

Φυτικές ίνες:        5γρ.

kinoa-ofeli-benefits-maria-pieridou-dietitian

salad-quinoa-ofeli-ygeia-maria-pieridou-dietitian-nutritionist