Εσύ γνωρίζεις τα ευεργετικά οφέλη του κουρκουμά; Δώσε σημασία στο 1ο και 5ο σημείο!

Γυμνάζεσαι; Μάθε πως πρέπει να τρέφεσαι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γυμναστήριο!
July 24, 2018
Χημειοθεραπεία και Προβιοτικά
October 7, 2018

Εσύ γνωρίζεις τα ευεργετικά οφέλη του κουρκουμά; Δώσε σημασία στο 1ο και 5ο σημείο!

kourkoumas-idiotites-maria-pieridou-diaitologos

Εσύ γνωρίζεις τα ευεργετικά οφέλη του κουρκουμά; Δώσε σημασία στο 1ο  και 5ο σημείο!

Ο κουρκουμάς ή αλλιώς κουρκούμη ή κιτρινόριζα,  είναι ένα μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το ξηρό κοτσάνι του φυτού curcuma longa (ένας πολυετής θάμνος)  που συναντάμε συνήθως στην Ινδονησία και την Ινδία (ασιατική κουζίνα).  Ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και έχει χρώμα κίτρινο, γι’αυτό  και η ονομασία κιτρινόριζα.  Xρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες.  Πρόσφατα, η επιστήμη ξεκίνησε να υποστηρίζει αυτό που οι Ινδοί γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, ότι δηλαδή περιέχει ενεργά συστατικά (κουρκουμινοειδή) με θεραπευτικές ιδιότητες, με σημαντικότερη την κουρκουμίνη.

  1. Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση!

Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη έχει την ιδιότητα να καταπολεμά τις ξένες ουσίες στο σώμα, αλλά επίσης και να αποκαθιστά τυχόν ζημιές οι οποίες πιθανόν να προκληθούν στους ιστούς από την φλεγμονή.  Είναι ευεργετική στην ανακούφιση του πόνου και της ακαμψίας που προκαλείται λόγω αρθριτικών και ρευματικών προβλημάτων.  Μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα τα οποία έχουν έκζεμα, ακμή ακόμα και ψωρίαση.

  1. Αυξάνει δραματικά την αντιοξειδωτική δράση του σώματος!

Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο δηλαδή εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που ευθύνονται για τη γήρανση και πολλές άλλες ασθένειες.  Επίσης έχει τη δυνατότητα να ενισχύει την δραστηριότητα των υπολοίπων αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού.

  1. Συμβάλλει στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία!

Οι νευρώνες έχουν την ιδιότητα να σχηματίζουν νέες συνδέσεις αλλά σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, μπορούν και να πολλαπλασιάζονται.  Ένας από τους κύριους παράγοντες αυτής της διαδικασίας είναι ο νευροτροφικός παράγοντας ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο.  Αρκετές εγκεφαλικές διαταραχές έχουν άμεση σχέση με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης περιλαμβάνοντας την κατάθλιψη και τη νόσο του Alzheimer.  Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα, επομένως και της ορμόνης αυτής.

  1. Ενισχύει τη δράση και την αποτοξίνωση του συκωτιού!

Η κουρκουμίνη ενισχύει την αποτοξίνωση του συκωτιού, βελτιώνοντας τη λειτουργία του.  Παράλληλα, αυξάνει τη σύνθεση και την αποβολή της χολής, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της χοληστερόλης.

  1. Είναι το απόλυτο καταπραϋντικό!

Ο κουρκουμάς έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.  Βοηθά δηλαδή στη μείωση, ή προλαμβάνει τα αέρια μέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα, κάτι που βοηθά στην ανακούφιση κυρίως στα άτομα που πάσχουν από φουσκώματα ή το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Όπως βλέπετε ο κουρκουμάς είναι ένα πολύτιμο φυτικό συστατικό το οποίο έχει αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό! Πληθώρα ερευνών έχει γίνει έτσι ώστε να ανακαλυφθούν οι εξαιρετικά ωφέλιμες ιδιότητές του απέναντι στον οργανισμό, παρόλα αυτά περισσότερες έρευνες χρειάζονται για την ανακάλυψη των αντικαρκινικών του ιδιοτήτων.  Ήδη υπάρχουν κάποιες έρευνες που μας αναφέρουν ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες αλλά περισσότερες μελέτες χρειάζονται για την εξακρίβωση την δράσης του ενάντια στον καρκίνο!

Top tip: Ο κουρκουμάς απορροφάται ελάχιστα από τον οργανισμό, για αυτό θα ήταν καλύτερα να καταναλώνετε ή να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει μαζί μαύρο πιπέρι, αφού περιέχει πιπερίνη η οποία ενισχύει την απορρόφησή του κατά  ~ 2000%.

* Άτομα τα οποία πάσχουν από πέτρες στη χολή ή έχουν οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας, θα ήταν καλύτερα πριν χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε σκεύασμα να συμβουλευτούν τον προσωπικό τους γιατρό.

maria-pieridou-diaitologos-turmeric-curcumin