Διατροφή στις διακοπές! Γίνεται; 

maria-pieridou-lamperi-epidermida-diaitologos-dietitian
Κολλαγόνο και Αντιγήρανση – Μάθε πως να δείχνεις πάντα νεότερη με λαμπερή επιδερμίδα!
June 13, 2019
maria-pieridou-mithoi-alithies-mpira-diaitolgogos
Μπύρα….και κοιλίτσα….Μύθος ή αλήθεια;
September 11, 2019

Διατροφή στις διακοπές! Γίνεται; 

simvoules-diatrofi-diakopes-maria-pieridou

Διατροφή στις διακοπές! Γίνεται; 

To καλοκαίρι έκανε την εμφάνιση του για τα καλά και όλοι μας ετοιμαζόμαστε να προγραμματίσουμε τις διακοπές μας! Ο προβληματισμός όμως  για το αν θα επιστρέψετε από τις διακοπές στο ίδιο σωματικό βάρος, και το πως θα μπορέσετε να ακολουθήσετε ένα σωστό και υγιεινό πλάνο διατροφής κατά τη διάρκεια των διακοπών σας παραμένει! Ε, λοιπόν σας ενημερώνω πως και βεβαίως είναι εφικτό με λίγη προσπάθεια να ακολουθήσετε ένα σωστό πλάνο διατροφής κατά τη διάρκεια των διακοπών σας!  Είναι αυτονόητο και ισχύει για όλους ανεξαιρέτως, ότι οι διακοπές περιλαμβάνουν φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες, βραδινές εξόδους, αλκοολούχα ποτά και παγωτό!  Η αλήθεια να λέγεται, με λίγη καλή θέληση μπορείτε να καταφέρετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας μετά τις διακοπές, χωρίς περιττά κιλά!

Διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές: 

1.Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα υγιεινό  και ολοκληρωμένο πρωινό! 

Αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει στο αίσθημα του κορεσμού και θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για τις δραστηριότητες που περιέχει το πρόγραμμα της ημέρας! Μπορεί να είναι τοστ με γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά, ή δημητριακά με γάλα και φρούτο!  Αν έχετε την ευκαιρία επιλέξτε τυρί που είναι χαμηλό σε λιπαρά!  Επιλέγοντας ψωμί ολικής ενισχύετε το αίσθημα του κορεσμού λόγω του ότι έχει ψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών!

2.Εξαιρετικά σημαντικό!!! ΜΗΝ περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό!  Προσπαθήστε  να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με νερό όσο πιο συχνά γίνεται! Συγκεκριμένα κατά την περίοδο των διακοπών σας πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα!

3.Θα περάσετε την μέρα σας στην παραλία;  

Προμηθευτείτε με υγιεινά σνακ όπως φρούτα,  κρακεράκια ή φυσικό χυμό με ανάλατους ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να τρώτε κάθε 2 – 3 ώρες!

4.Το μεσημέρι θα γευματίσετε στην παραλία;

Επιλέξετε κάτι πιο ελαφρύ όπως για παράδειγμα μια σαλάτα με θαλασσινά ή ένα σάντουιτς της επιλογής σας με ψωμί ολικής και καταναλώστε το κύριο γεύμα σας το βράδυ!

5.Και επειδή καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν γίνεται…

Προμηθευτείτε με παγωτό που είναι χαμηλό ή δεν περιέχει ζάχαρη, αλλιώς επιλέξετε 2 soops παγωτό με γεύση της επιλογής σας αντικαθιστώντας το με το απογευματινό σας ενδιάμεσο γεύμα!

6.Βραδάκι και γεύμα σε παραλιακά ταβερνάκια ή εστιατόρια;

Είναι σημαντικό να αποφύγετε να ξεκινήσετε πρώτα με το ψωμί!  Ξεκινήστε το γεύμα σας από τη σαλάτα! Τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών κάτι που όπως ανέφερα και πιο πάνω θα βοηθήσει στο αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα να καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα από τις υπόλοιπες τροφές που ίσως να μην είναι και οι καλύτερες για την υγεία μας!  Μπορείτε να επιλέξετε θαλασσινά ή λευκό – άπαχο κρέας με ρύζι για συνοδευτικό και σαλάτα!

7.Αποφύγετε τη συνεχόμενη κατανάλωση ζυμαρικών ή φαγητών με βάση τις γαρίδες, και επίσης τα φαγητά που έχουν ως βάση σάλτσα με κρέμα γάλακτος!  Προτιμήστε οι σάλτσες των φαγητών που θα καταναλώσετε να έχουν ως βάση λαχανικά!

8.Θα έχετε βραδινή έξοδο όπου και θα καταναλώσετε αλκοόλ;

Διακοπές χωρίς βραδινές εξόδους δεν γίνονται! Παρόλο που προτιμούμε πάντα το νερό, αν θα καταναλώσετε αλκοόλ προτιμήστε ένα ποτήρι κρασί αντί για μπύρα, διότι η μπύρα είναι αρκετά δροσιστική και περιέχει λιγότερη αλκοόλη, άρα σίγουρα δεν θα σταματήσετε στο ένα ποτήρι!!

9.Κοκτέιλ…ακόμα ένας πειρασμός…που μπορεί να συναντήσετε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας!

Τα κοκτέιλ ξεκινούν από 200 και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 600 θερμίδες ανάλογα με τη σύσταση τους, γι’αυτό θα ήταν καλύτερα να τα αποφύγετε, ή να καταναλώσετε  στο σύνολο 1 – 2 την εβδομάδα!

10.Και για να μην ξεχνιόμαστε, διατροφή και γυμναστική πάντα πάνε μαζί! Περπατήστε όσο μπορείτε, είναι και ευκαιρία να απολαύσετε τη θέα της θάλασσας το βράδυ!

Top Tip: 

Μετά από κάθε μπουκιά, αφήνετε τα μαχαιροπίρουνα κάτω! Όσο αστείο και να σας φαίνεται, ναι, υπάρχει λόγος!  Για να φτάσει το μήνυμα κορεσμού στον εγκέφαλο,χρειάζονται περίπου 20 λεπτά.  Όταν λοιπόν μασάτε αργά και αφήνετε να μαχαιροπίρουνα κάτω, βοηθάτε στη συμπλήρωση των 20 λεπτών με αποτέλεσμα να μην καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής από αυτή που χρειαζόσασταν!

 

diakopes-diatrofi-kalokairi-maria-pieridou-dietitianmaria-pieridou-diaitologos-card