Πώς πρέπει να είναι οι διατροφικές σου συνήθειες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων!
December 24, 2018Ginseng: Ένα θαυματουργό βότανο
May 7, 2019Όζος του θυρεοειδούς μπορεί να χαρακτηριστεί ένα εξόγκωμα ή μια μάζα στο θυρεοειδή αδένα.
Είναι μια πάθηση η οποία καταβάλλει περισσότερο από το 50% ατόμων κυρίως ηλικίας 60 ετών και άνω, με το 90% των περιπτώσεων να είναι καλοήθεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μάζες στο θυρεοειδή αδένα αποτελούνται από ένα σύνολο κυττάρων του θυρεοειδούς και χαρακτηρίζονται ως ‘συμπαγείς όζοι’, σε άλλες περιπτώσεις αποτελούνται από ένα βλεννώδες υγρό και χαρακτηρίζονται ως ‘κύστεις’, και σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούνται από την πρωτεΐνη που παράγει ο θυρεοειδής , οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως ‘κολλοειδής όζοι᾿. Σε αρκετά περιστατικά με όζους του θυρεοειδούς, συνυπάρχουν διαφορετικά στοιχεία. Οι διατροφικές συνήθειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, και συγκεκριμένα για τα περιστατικά με όζους.
Πιο κάτω θα διαβάσετε μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο ή λιγότερο.
Τι πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο:
Σελήνιο: Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο (μέταλο), το οποίο φημίζεται για τις ιδιότητές του. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι το σελήνιο σχετίζεται άμεσα με την υγεία του θυρεοειδούς αφού βοηθά στο σωστό μεταβολισμό των ορμονών του. Επίσης, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από την οξειδωτική καταστροφή. Οι τροφές που είναι ψηλές σε περιεκτικότητα σελήνιου είναι τα καρύδια Βραζιλίας, σπόροι chia, ηλιόσποροι, γαλοπούλα, ψάρια, μανιτάρια.
Εσπερειδωειδή: Γενικά τα εσπερειδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, επίσης φημισμένη για την αντιοξειδωτική της δράση. Επομένως, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να δημιουργείται γύρω από τους όζους.
Πιπερόριζα: Η πιπερόριζα (ginger) έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, κάτι που έχει κυρίαρχο ρόλο στη μείωση των φλεγμονών που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα.
Ομέγα – 3 λιπαρά: Τα ομέγα -3 λιπαρά οξέα έναι τα καλά λιπαρά που περιέχονται κυρίως στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς. Ο μη ρυθμισμένος υποθυροειδισμός μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου για καρδιοπάθειες ως αποτέλεσμα υψηλότερων επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL). Βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών, το ανοσοποιητικό σύστημα, την εγκεφαλικής λειτουργία, την υγεία της καρδίας, την όραση και το δέρμα. Τα ψάρια επίσης, είναι καλή πηγή σεληνίου το οποίο όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω χρειάζεται για την υγεία του θυρεοειδούς.
Τι πρέπει να καταναλώνετε λιγότερο:
- Ιώδιο – αλάτι
- Σόγια
- Γάλα και γαλακτοκομικά προΪόντα
- Γλυκά
- Είδη σφολιάτας
- Κρόκους αυγού
- Φύκια
- Είδη σφολιάτας
Top tips:
- H αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης σε περιστατικά με όζους του θυρεοειδή, μπορεί να προκαλέσει την σταδιακή αύξηση των όζων.
- Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα σιδήρου μαζί με την θεραπευτική αγωγή (θυροξίνη) για την ρύθμιση του θυρεοειδούς, αφού επηρεάζουν την απορρόφηση της θυροξύνης. Συνήθως συστείνεται να χρησιμοποιάτε το συμπλήρωμα σιδήρου 2 – 3 ώρες μετά την πρόσληψη θυροξύνης.
*** Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να γνωρίζουμε πόσο καλά λειτουργούν τα πιό πάνω. Ρωτήστε τον προσωπικό σας Γιατρό και Διαιτολόγο πριν τη χρήση κάποιου συμπληρώματος ή την κατανάλωση κάποιου βότανου.