Τί ρόλο έχει η διατροφή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;

diatrofikos-programmatismos-maria-pieridou-diaitologos
Η σημαντικότητα του προγραμματισμού. Tips και εισηγήσεις για ημερήσια προγράμματα διατροφής.
May 30, 2020
balanced-diet-karantina-maria-pieridou-dietitian-nutritionist
Πως να αντιμετωπίσεις το συνεχές αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια καραντίνας στο σπίτι.
May 30, 2020

Τί ρόλο έχει η διατροφή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;

how-to-boost-your-immune-system-maria-pieridou-diaitologos

Ένα ισχυρό, καλά λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα,  αποτελεί τον αναγκαίο λίθο της υγείας καταπολεμώντας τις ασθένειες και τις λοιμώξεις, αλλά και επιτρέποντας στον οργανισμό να ανακάμψει και να αναρρώσει πιο γρήγορα.  Μέχρι στιγμής, κανένα συστατικό τροφίμων ή ισχυρισμός επισήμανσης τροφίμου δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), για προστασία του οργανισμού από τις λοιμώξεις.  Παρόλα αυτά,  ισορροπημένη διατροφή που παρέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά, είναι καθοριστικός παράγοντας, που εμπλέκεται για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.  Βάση ερευνών η έλλειψη διαφόρων θρεπτικών ουσιών επιδρά αρνητικά και οδηγεί σε αλλοιωμένη ανοσολογική αντίδραση.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή που να χαρακτηρίζεται από ποικιλία με όλες τις ομάδες τροφών, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε ζάχαρη, έτοιμα φαγητά και οινοπνευματώδη ουσίες, με απώτερο στόχο να προσλαμβάνουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να δουλεύει αποτελεσματικά.

Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που βοηθούν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού:

Η βιταμίνη C:

Η βιταμίνη C δραστηριοποιείται άμεσα κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης με ισχυρή και αποτελεσματική αντιμικροβιακή δράση.  Οι φυσικές πηγές βιταμίνης Γ είναι όλα τα εσπεριδοειδή, το σπανάκι, η ντομάτα, η κολοκύθα, το μπρόκολο.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β:

Το φυλλικό οξύ, η Β12 και η Β6, συμβάλλουν στην ενίσχυση της φυσικής ανοσίας.  Οι φυσικές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι το μοσχαρίσιο κρέας, ο σολομός, η πέστροφά, τα μύδια, τα δημητριακά, το γιαούρτι και το γάλα.

Η βιταμίνη Α:

Η έλλειψη βιταμίνης Α μειώνει τόσο την ταχύτητα άμυνας σε περίπτωση φλεγμονής, όσο και την φυσική ανοσία.  Πλούσιες πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, η γλυκοπατάτα, ο κρόκος αυγού, το σπανάκι, το καρότο και το πλήρες γάλα.

Η βιταμίνη Ε:

Είναι ισχυρός αντιοξειδωτικός παράγοντας του οργανισμού, προστατεύοντας από καταστάσεις που επιδρούν αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.  Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα, το σπανάκι, η ντομάτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η παπάγια και το μάνγκο.

Βιταμίνη D:

Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει, ότι η βιταμίνη Δ έχει θετική επίδραση στην καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.  Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τη δράση της βιταμίνης Δ με τον κορωνοϊό, αφού ένας οργανισμός με επαρκή βιταμίνη Δ, έχει αρκετή πιθανότητα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά το ιό από κάποιον άλλο που έχει έλλειψη.  Λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας είναι μειωμένη η πρόσληψη της βιταμίνης Δ.  Καλές φυσικές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, τα μανιτάρια και ο κρόκος αυγού.

Σίδηρος:

Η έλλειψη σιδήρου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.  Πλούσιες πηγές είναι το κόκκινο κρέας, οι γαρίδες, ο σολομός, οι μαύρες φακές, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια και οι λαχανίδα.  Όταν ο σίδηρος φυτικής προέλευσης καταναλώνεται μαζί με βιταμίνη Γ, αποκτά βιοδιαθεσιμότητα ίση με την αντίστοιχη της ζωικής πηγής σιδήρου.

Σελήνιο:

Έχει θετική επίδραση στην άμυνα του οργανισμού.  Φυσικές πηγές σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα θαλασσινά και τα πιτυρούχα δημητριακά.

Ψευδάργυρος:

Χαρακτηρίζεται και ως Healing mineral, βοηθάει δηλαδή σε ότι αφορά  την επούλωση.  Φυσικές πηγές είναι τα μύδια, τα στρείδια, το κρέας και τα πουλερικά, τα καρύδια και το φασόλια, αλλά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Ο χαλκός:

Σε περίπτωση που υπάρχει ανεπάρκεια χαλκού (σπάνια ανεπάρκεια), μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένους αριθμούς φαγοκυττάρων (λευκών αιμοσφαιρίων), το οποίο μπορεί να κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις.  Φυσικές πηγές χαλκού είναι το συκώτι, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα σπόρια και τα όσπρια.

Προβιοτικά:

Είναι ευεργετικά βακτήρια για το ανοσοποιητικό σύστημα.  Πλούσιες πηγές είναι το γνήσιο γιαούρτι, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και τρόφιμα ζύμωσης, σόγια και ζυμωμένα λαχανικά.

 

boost-your-immunity-maria-pieridou-diaitologos  enisxisi-tou-anosopoiitikou-maria-pieridou-dietitian