Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β!

balanced-diet-karantina-maria-pieridou-dietitian-nutritionist
Πως να αντιμετωπίσεις το συνεχές αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια καραντίνας στο σπίτι.
May 30, 2020
maria-pieridou-diaitologos-sinaisthimatiki-iperfagia
Συναισθηματική Υπερφαγία….όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!
October 23, 2020
balanced-diet-karantina-maria-pieridou-dietitian-nutritionist
Πως να αντιμετωπίσεις το συνεχές αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια καραντίνας στο σπίτι.
May 30, 2020
maria-pieridou-diaitologos-sinaisthimatiki-iperfagia
Συναισθηματική Υπερφαγία….όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!
October 23, 2020

Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β!

Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις Βιταμίνες του συμπλέγματος Β!

Όπως όλες οι Βιταμίνες, έτσι και αυτές του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για πληθώρα λειτουργιών του οργανισμού.

Καταρχήν, να σημειώσουμε ότι είναι υδατοδιαλυτές βιταμίνες που έχουν ζωτικό ρόλο για την διατήρηση της υγείας και ευεξίας, αφού χαρακτηρίζονται και ως δομικά στοιχεία ενός υγιούς σώματος. Διαβάζοντας παρακάτω θα εκπλαγείτε με τα πόσα οφέλη προσφέρουν στο σώμα σας!

  • Έχουν άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας.
  • Βοηθούν την εγκεφαλική λειτουργία (ενισχύοντας την μνήμη, συγκέντρωση, μάθηση).
  • Ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Ενισχύουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος (συμβάλλοντας στην πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών)
  • Συμβάλλουν στην υγεία των κυττάρων.
  • Συντείνουν στην ισχυροποίηση του καρδιαγγειακού συστήματος και βοηθούν σε περιπτώσεις αναιμίας (βοηθώντας την κανονική σύνθεση ομοκυστεΐνης, μια απόβλητη ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, επίσης βοηθώντας την  ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
  • Ευνοούν την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος (ενισχύοντας την πρόληψη κατά των λοιμώξεων, συμβάλλοντας στην υγεία των βλεννογόνων μεμβρανών και παραγωγή αντισωμάτων).
  • Συντείνουν στην φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στην καλή διάθεση, και βοηθούν σε περιπτώσεις άγχους.
  • Υποστηρίζουν την γενική υγεία του δέρματος, και βοηθούν σε περιπτώσεις εκζέματος και ψωρίασης.
  • Βοηθούν στην υγεία της όρασης.
  • Τονώνουν τους μύες.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις Βιταμίνες του συμπλέγματος Β μία προς μία.  

Το σύμπλεγμα Β, αποτελείται από 8 Βιταμίνες:

  • Θειαμίνη (Β1)
  • Ριβοφλαβίνη (Β2)
  • Νιασίνη (Β3)
  • Παντοθενικό Οξύ (Β5)
  • Πυριδοξίνη (Β6)
  • Βιοτίνη (Β7)
  • Φυλλικό Οξύ (Β9)
  • Κομπαλαμίνη (Β12)

Θειαμίνη (Β1):

Η Θειαμίνη χρειάζεται κατά την διάρκεια της διαδικασίας του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπαρών οξέων, αλλά και του αλκοόλ.  Επίσης φαίνεται ότι βοηθά στην πρόληψη κατά των τσιμπημάτων από έντομα.  Φυσικές πηγές Θειαμίνης είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, η μαγιά, το ψάρι, το κρέας και τα φυστίκια.

Ριβοφλαβίνη (Β2):

Η Ριβοφλαβίνη χρειάζεται για όλες τις οξειδωτικές ενέργειες μέσα στο σώμα.  Επίσης, φαίνεται ότι συμβάλλει στην υγεία της όρασης.  Φυσικές πηγές Ριβοφλαβίνης είναι το συκώτι, το γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Νιασίνη (Β3):

Η Νιασίνη βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, όπως και στην υγεία της επιδερμίδας. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β3 είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, και τo αλεύρι σίτου.

Παντοθενικό Οξύ (Β5):

To Παντοθενικό Οξύ βοηθά στην παραγωγή ενέργειας, και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.  Επίσης, μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις αλλεργίας.  Οι φυσικές πηγές της βιταμίνης Β5 είναι το κοτόπουλο, το βοδινό, τα νεφρά, το συκώτι, το αβοκάντο, τα αυγά αλλά και τα μανιτάρια.

Πυριδοξίνη (Β6):   

Η Πυριδοξίνη λαμβάνει μέρος στη διαδικασία μεταβολισμού των μακροθρεπτικών συστατικών, βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών και επίσης στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης.  Η βιταμίνη Β6 κατέχει σημαντικό ρόλο για την καλή διάθεση και ψυχολογία, αφού είναι απαραίτητη για την δημιουργία νευροδιαβιβαστών που είναι υπεύθυνοι για να ρυθμίζουν τα συναισθήματα.  Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β6 είναι η γαλοπούλα, τα ρεβίθια, ο τόνος και ο σολομός, οι μπανάνες.

Βιοτίνη (Β7): 

Η βιταμίνη Β7 βοηθά την επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια. Πηγές Βιοτίνης της είναι η μαγιά, τα προϊόντα σιταριού, το γάλα, η σόγια, ο φυστικοβούτυρος και το καστανό ρύζι.

Φυλλικό Οξύ (Β9):

Το Φυλλικό Οξύ συμβάλλει στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών όπως για παράδειγμα Spina Bifida, μια γενετική ανωμαλία που προκαλείται στα έμβρυα.  Πλούσιες πηγές του είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα, το κραμπί, τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα ρεβίθια, το συκώτι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά προγεύματος.

Κομπαλαμίνη (Β12): 

Η βιταμίνη Β12 βοηθά στην σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων, διατηρεί το νευρικό σύστημα υγιές, και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.  Η έλλειψη Κομπαλαμίνης μπορεί να προκαλέσει μεγαλοβλαστική αναιμία.  Πλούσιες πηγές Βιταμίνης Β12 είναι το κρέας, το ψάρι, το γάλα, το τυρί, τα αυγά και μερικά εμπλουτισμένα δημητριακά προγεύματος.

Όπως βλέπετε, οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι εξαιρετικά σημαντικές, αφού συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία πληθώρας δραστηριοτήτων του οργανισμού. Γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ βασικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών, έτσι ώστε να λαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα  μας για να λειτουργεί σωστά.

vitamines-tou-simplegmatos-b-maria-pieridou-diaitologos