Ας αναλύσουμε λίγο την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής!

Η Μεσογειακή διατροφή, βασισμένη στις συνήθειες και παραδόσεις της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας
July 19, 2017
Θα πας στην παραλία; Μάθε ποιο θα ήταν το ιδανικό διατροφικό πλάνο για μια μέρα στην παραλία!
July 31, 2017

Ας αναλύσουμε λίγο την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής!

Η Ελληνική – Μεσογειακή Διατροφή είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά και καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων ανεξαίρετου φύλου και ηλικίας. Η βασική αρχή της  Ελληνικής – Μεσογειακής Διατροφής είναι η Ισορροπία, το Μέτρο και η Ποικιλία. 

Για να έχουμε ένα πλήρης και διατροφικά ισορροπημένο διαιτολόγιο, πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφών, γιαυτό και σήμερα θα αναλύσουμε λίγο τις ομάδες τροφών που βρίσκονται στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής, με σκοπό να μάθουμε ποιές είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη τους.

Υδατάνθρακες (πατάτα, ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά): Είναι η πηγή ενέργειας του εγκεφάλου, και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα λίπους. Προτιμούμε να καταναλώνουμε τους υδατάνθρακες ολικής άλεσης διότι παρέχουν αρκετές φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του εντέρου και για την μείωση της χοληστερόλης.

Φρούτα και Λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που όπως αναφέραμε και πιο πάνω απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του εντέρου αλλά βοηθούν και στο αίσθημα του κορεσμού.  Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νερό βοηθούν την συνεχή ενυδάτωση του οργανισμού.  Τα φρούτα όπως και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, E, φυλλικό οξύ και έχουν σημαντική αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Όσπρια: Τα όσπρια είναι εξαιρετικά σημαντικά στη διατροφή μας.  Είναι πρωτεΐνη φυτικής προελεύσεως και είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, Ε, άλατα σιδήρου, ασβεστίου, καλλίου, νατρίου, φωσφόρου αλλά και σε φυτικές ίνες.  Η μεγάλη τους περιεκτικότητα και ποιότητα των φυτικών ινών βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, στην πρόληψη καρδιοαγγειακών προβλημάτων καθώς και πολλών μορφών καρκίνου.

Γάλα και Γαλακτοκομικά Προϊόντα: Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πρωτεΐνη μεγάλης διατροφικής αξίας.  Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, D, B2, φώσφορο, νερό και είναι πλούσια σε ασβέστιο που είναι απαραίτητο για τη δόμηση γερών οστών, τη διατήρηση της οστικής μάζας αλλά και για την ανάπτυξη του οργανισμού.

Ελαιόλαδο:  Ακόμα ένα βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής είναι το ελαιόλαδο το οποίο αποδεδειγμένα είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικές ουσίες.  Συμβάλλει σημαντικό ρόλο στην προστασία των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, αφού μειώνει τα επίπεδα της ”κακής” χοληστερόλης και αυξάνει τα επίπεδα της ”καλής” χοληστερόλης.

Ψάρια: Η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει την τακτική κατανάλωση ψαριών όπως για παράδειγμα το λαβράκι και η τσιπούρα που διακρίνονται για την ψηλή περιεκτικότητά τους σε σελήνιο, φώσφορο, ωμέγα – 3 λιπαρά και βιταμίνη D συμβάλλοντας σημαντικά στην υγεία της όρασης, των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος τόσο μ την αντιφλεγμονώδη, όσο και με την αντιοξειδωτική δράση τους.  

Πουλερικά: Σημαντική θέση στη Μεσογειακή Διατροφή έχουν και τα πουλερικά που παρέχουν στο σώμα μας πρωτεΐνες ψηλής διατροφικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνες της οικογένειας Β οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.  Σπανιότερα θα πρέπει να καταναλώνετε το κόκκινο κρέας (από 0 – 1 φορές την εβδομάδα) αφού παρόλο που περιέχει πρωτεΐνες ψηλής διατροφικής αξίας, σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλες σημαντικές βιταμίνες για τον οργανισμό, περιέχει και αυξημένα κορεσμένα λιπαρά οξέα στις ίνες του (τα οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι για να τα αφαιρέσουμε).  

Και τέλος το κόκκινο κρασί: Όταν καταναλώνετε το κόκκινο κρασί με μέτρο, λειτουργεί ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα αφού περιλαμάνει πολυφαινόλες που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε που προστατεύει τους ιστούς που συνθέτουν τα αιμοφόρα αγγεία και προλαμβάνει ή απομακρύνει τους θρόμβους του αίματος.  

maria-pieridou-dietitian-mesogiaki-diatrofi-elaiolado