Τα 7 τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης

eleftheres-trofes-maria-pieridou
Ελεύθερες τροφές και η θρεπτική τους αξία
February 26, 2017
Νιώθεις ότι η πείνα σου δεν έχει όρια και αυτό σε προβληματίζει;
March 22, 2017

Τα 7 τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης

diatrofi-katathlipsi-maria-pieridou

Η διατροφή μας συνδέεται άμεσα με διάφορες ασθένειες, παθήσεις καθώς και με διαταραχές του οργανισμού.  Πιο κάτω θα δείτε μερικά τρόφιμα τα οποία συμβάλλουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. 

Γαλοπούλα:
Η γαλοπούλα περιέχει την πρωτεΐνη
tryptophan, η οποία χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για να παράξει σερετονίνη, μία χημική ουσία του εγκεφάλου που συμβάλλει καθοριστικό ρόλο στην κατάθλιψη. Η σερετονίνη είναι η ορμόνη που καθορίζει την διάθεση του ατόμου. Όπως και τα αντικαταθλιπτικά χάπια (σε μη σοβαρές μορφές κατάθλιψης και υγείας) έτσι και το κοτόπουλο και η σόγια, μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σας.

Brazil Nuts:
Αυτό το σνακ είναι πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Μετά από μελέτες, αποδείχθηκε πως οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή ποσότητα αυτού του συστατικού στον οργανισμό τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Άλλες πηγές σεληνίου είναι: το καστανό ρύζι, άπαχο βοδινό κρέας, ηλιόσποροι και τα θαλασσινά.

Καρότα
Τα καρότα είναι μία κύρια πηγή της β-καροτίνης την οποία μπορούμε επίσης να βρούμε και στην κολοκύθα το σπανάκι, γλυκοπατάτα και στο πεπόνι. Η β-καροτίνη συνδέεται άμεσα με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Μύδια
Αυτά τα θαλασσινά είναι μία καλή πηγή σε βιταμίνη Β-12. Ορισμένες μελέτες απέδειξαν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης
Β-12 έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η έλλειψη βιταμίνης Β-12 προκαλεί την έλλειψη μιας ουσίας που ονομάζεται αδενοσυλομεθειονίνη (SAM), την οποία χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να επεξεργαστεί άλλες χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση του ατόμου. Άλλες πηγές βιταμίνης Β-12: άπαχο βοδινό κρέας, γάλα, αυγά.

Φυλλώδη λαχανικά
Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ(βιταμίνη Β9) το οποίο χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου, και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά της κατάθλιψης. Με αυτή τη βιταμίνη, εμπλουτίζονται τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Μπορείτε επίσης να την πάρετε από τις φακές, τα φασόλια και τα σπαράγγια.

Σολομός
Ο σολομός όπως και η ρέγκα και ο τόνος, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λίπη. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτά τα λίπη μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ένα είδος από αυτά τα λίπη είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιούν σωστά τις χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση του ατόμου.

Γάλα
Είναι μία κύρια πηγή της βιταμίνης D. Χαμηλή ποσότητα αυτού του θρεπτικού συστατικού στον οργανισμό, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Μία νορβηγική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πήραν κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης D, ήταν λιγότερο καταθλιπτικοί ένα χρόνο αργότερα, από ότι εκείνοι που δεν έπαιρναν το συμπλήρωμα. Εάν δεν σας αρέσει το γάλα, μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη D από εμπλουτισμένα δημητριακά και χυμούς, όπως και από κονσερβοποιημένα ψάρια.