Η δίαιτα ”Survivor”!

simvoules-diatrofi-diakopes-maria-pieridou
10 tips για να διατηρήσεις το βάρος σου στις διακοπές σου!
June 11, 2017
diatrofikes-diataraxes-pieridou-maria-dietitian-nutritionist-anorexia
Νευρογενής Ανορεξία: Αιτία, Συμπτώματα, Θεραπεία
July 4, 2017

Η δίαιτα ”Survivor”!

survivor-diatrofi-apolia-varous-maria-pieridou-dietitian

Τους τελευταίους μήνες το τηλεοπτικό παιχνίδι “survivor” έχει κερδίσει μεγάλο κοινό ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας δημιουργώντας πληθώρα ερωτήσεων όσον αφορά τη διατροφή των παικτών του reality και τη φυσική κατάσταση του σώματός τους.  Είναι αρκετά τα άτομα που ζηλεύουν και θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση τους, συγκεκριμένα για να χάσουν τα περιττά κιλά τόσο εύκολα και γρήγορα. 

Πόσο σωστή όμως είναι η επιλογή να ακολουθήσεις αυτό τον τρόπο διατροφής;

Καταρχήν, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι παίκτες του reality κατανάλωναν πολύ μικρή ποσότητα φαγητού και ο οργανισμός αναγνώριζε την κατάσταση ως ασιτία, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να επιβιώσει.  Αρχικά, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις αποθήκες λίπους για να παράξει ενέργεια, και στη συνέχεια όταν το επίπεδο λίπους δεν μπορεί να χαμηλώσει άλλο, ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει τον μυϊκό ιστό όπως και την οστική μάζα (κυρίως στις γυναίκες).  Έτσι λοιπόν, έχουμε αρχικά τη γρήγορη μείωση βάρους και ακολούθως σταδιακά, όταν πλέον ο οργανισμός χάσει όλα τα περιττά κιλά, θα σταθεροποιηθεί αναλόγως με την κληρονομικότητα (γονίδια και σωματότυπο).

Τόσο όταν ένα άτομο προσδιοριστεί πλέον ως λιποβαρής (όταν δηλαδή το λίπος είναι χαμηλότερο από το κατώτατο συνιστώμενο όριο ΒΜΙ<18,5) όσο και ο μυϊκός καταβολισμός, προκαλούν στους παίκτες αδυναμία, ατονία όπως και σωματική αλλά και πνευματική κόπωση.  Αυτός είναι και ο λόγος που στις αρχές του παιχνιδιού παρατηρήσαμε κάποια περιστατικά λιποθυμίας.

Είδαμε ότι λίγο πριν το τέλος του reality, κάποιοι από τους παίκτες φαίνεται να έβαλαν λίγο βάρος , κάτι που προκάλεσε πολλές απορίες.  Αν λάβουμε υπόψη ότι η μόνη πηγή τροφής των παικτών ήταν οι εβδομαδιαίες τους προμήθειες όπως και τα έπαθλα, αν και εφόσον τα κέρδιζε η ομάδα τους υπάρχει κάποια λογική στην ερώτηση: για ποιό λόγο αυξήθηκε το βάρος κάποιων παικτών αφού δεν τρώνε σχεδόν καθόλου;  Όπως βλέπουμε τον τελευταίο μήνα τα έπαθλα φαγητού που είχαν οι παίκτες, ήταν υψηλής περιεκτικότητας , τόσο θερμίδων όσο και λιπαρών.  Όταν ο οργανισμός αναγνωρίζει την κατάσταση ως ασιτία, και ξαφνικά του δώσεις τροφή, τότε θα την αποθηκεύσει έτσι ώστε να μπορεί να επιβιώσει αφού δεν γνωρίζει πότε θα του ξαναπαρέχεις τροφή.   Επίσης, τα έπαθλα – τρόφιμα που συνήθως δεν είναι και η καταλληλότερη επιλογή για την υγεία μας, έχουν ψηλή περιεκτικότητα νατρίου (αλάτι), το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών καταλήγοντας στα φουσκώματα.

Ένας διαιτολόγος συστήνει μικρά και συχνά γεύματα και ο λόγος είναι για να κρατούμε τον μεταβολισμό μας ενεργό αλλά και επειδή όταν δώσουμε στον οργανισμό περισσότερη ποσότητα (από οποιαδήποτε ομάδα τροφών) από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει, θα την αποθηκεύσει σαν λίπος για να μπορεί μετέπειτα αν χρειαστεί να την χρησιμοποιήσει.  Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση των παικτών του reality, καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φαγητού μία φορά την ημέρα.

Όλα τα παραπάνω χρειάζονται αρκετό χρονικό διάστημα για να ανακάμψουν και να επανέλθει ο οργανισμός σε φυσιολογικό επίπεδο τόσο σε μυϊκό ιστό όσο και σε αθλητική επίδοση και επαναφορά του λίπους στα κανονικά επίπεδα.  Η δίαιτα ”Survivor” μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε χρονικό διάστημα ”μηδέν”, και μοιάζει πολύ με αρκετές δημοφιλής, υποθερμιδικές μέχρι και στερητικές δίαιτες  που έχουν τόσο γρήγορα αποτελέσματα αλλά δεν αναφέρουν ούτε τους κινδύνους υγείας, ούτε το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την ανάκαμψη του οργανισμού και το κυριότερο, δεν εγγυούνται το χρονικό διάστημα που θα κρατήσετε το αποτέλεσμα που θα θέλατε! Διότι μην ξεχνάμε, όσο γρήγορα χάνουμε βάρος μέσω μιας στερητικής δίαιτας, ακόμα πιο γρήγορα μπορεί να το επανακτήσουμε!

apotomi-apolia-varous-ipothermidiki-diatrofi-pieridou-maria-dietitian