Νευρογενής Ανορεξία: Αιτία, Συμπτώματα, Θεραπεία

survivor-diatrofi-apolia-varous-maria-pieridou-dietitian
Η δίαιτα ”Survivor”!
June 29, 2017
Η Μεσογειακή διατροφή, βασισμένη στις συνήθειες και παραδόσεις της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας
July 19, 2017

Νευρογενής Ανορεξία: Αιτία, Συμπτώματα, Θεραπεία

diatrofikes-diataraxes-pieridou-maria-dietitian-nutritionist-anorexia

Η Νευρογενής (ψυχογενής) Ανορεξία είναι μια από τις σοβαρότερες διατροφική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται με εξαιρετικά χαμηλό βάρος, φόβο για απόκτηση βάρους και λανθασμένη αντίληψη του σωματικού βάρους.  Η αναλογία των περιστατικών νευρογενούς ανορεξίας είναι 1 άντρας προς 19 γυναίκες. 

Μερικά χαρακτηριστικά και συμπτώματα από τα οποία μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιο άτομο είναι στα αρχικά στάδια είτε υπάρχει περίπτωση να καταλήξει σε Νευρογενή Ανορεξία είναι:

  1. Άρνηση του ατόμου να έχει σωματικό βάρος περισσότερο από το ελάχιστο ανάλογα με την ηλικία και το ύψος του.
  2. Εμμονή και τελειομανία με την εμφάνισή τους θέλοντας να δείχνουν όσο περισσότερο αδύνατοι.
  3. Συνεχής φόβος του ατόμου όσον αφορά την αύξηση του βάρους του, ακόμα και αν αυτό είναι χαμηλότερο από το συνιστώμενο.
  4. Στις γυναίκες υπάρχει απουσία της έμμηνου ρύσεως για τουλάχιστον 3 μήνες.
  5. Εμφάνιση τριχοφυΐας  στον αυχένα, στο πρόσωπο και στην πλάτη.
  6. Υπερβολική σωματική άσκηση.
  7. Παρουσία αϋπνιών.

Τα άτομα με ανορεξία δίνουν μεγάλη αξία στον έλεγχο του σωματικού βάρους τους κάνοντας ακραίες προσπάθειες για να διατηρήσουν την παραμορφωμένη αντίληψη βάρους τους, επηρεάζοντας σημαντικά τις καθημερινές τους δραστηριότητες.  Υποσιτίζονται και μετρούν την ενεργειακή τους πρόσληψη καθημερινά, με τελικό στάδιο να προσλαμβάνουν μόνο 200 – 300 θερμίδες ημερησίως.  Μπορούν να ελέγξουν την πρόσληψη θερμίδων με έμετο μετά το γεύμα τους, ακόμα και με υπερβολική χρήση καθαρτικών, συμπληρωμάτων διατροφής (συνήθως λιποδιαλύτες), διουρητικών χαπιών ή και κλυσμάτων.

Συνήθως τα αίτια της ανορεξίας οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες καθώς και οικογενειακούς ή κοινωνικούς όπως για παράδειγμα η εμμονή για την απόκτηση του τέλειου σώματος, η υπερβολική πίεση που ασκείται σε άτομα που το επάγγελμα τους σχετίζεται με αδύνατο σώμα (μοντέλα, αθλητές, χορευτές), χαμηλή αυτοεκτίμηση.  Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι η νευρογενής ανορεξία σχετίζεται άμεσα με διαταραχές στην ορμόνη σερετονίνη.  Η σερετονίνη είναι η ορμόνη, υπεύθυνη για την καλή διάθεση του ατόμου επομένως, όταν τα επίπεδα της σερετονίνης δεν είναι φυσιολογικά οδηγούν το άτομο σε κακή διάθεση, αυξημένο άγχος, μελαγχολία – κατάθλιψη  που με τη σειρά τους μπορεί και να οδηγήσουν σε νευρογενή ανορεξία.

Συνέπειες της ανεπαρκούς πρόσληψης ενέργειας:

  • Έλλειψη συγκέντρωσης
  • Υποθερμία
  • Μελαγχολία – κατάθλιψη
  • Πόνοι στην κοιλιακή χώρα
  • Δυσκοιλιότητα
  •  Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Ευερεθιστικότητα
  • Ψυχαναγκαστική ενασχόληση με το φαγητό

Η ανεπαρκής πρόσληψη ενέργειας μπορεί να προκαλέσει πολλά αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.  Όταν το άτομο δεν τρέφεται σωστά, με αποτέλεσμα να στερείται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως η καρδία και ο εγκέφαλος.  Μπορεί επίσης, να προκληθεί φθορά στα οστά κάνοντάς τα πιο εύθραυστα.  Στη χειρότερη περίπτωση, η νευρογενής ανορεξία μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο.  Είναι εξαιρετικά σημαντικό, η διάγνωση διατροφικών διαταραχών να γίνεται έγκαιρα έτσι ώστε να αρχίζει άμεσα και η θεραπεία.  Η θεραπεία οποιασδήποτε διατροφικής διαταραχής, οποιασδήποτε διάστασης απαιτεί την συνεργασία από επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων όπως:

-Ψυχολόγου ή και ψυχίατρου

-Εγγεγραμμένου διαιτολόγου ή κλινικού διαιτολόγου.  (Σε περίπτωση που το άτομο παρουσιάζει προβλήματα υγείας όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια ή ορμονικές διαταραχές πρέπει να παρακολουθηθεί από κλινικό διαιτολόγο)

-Παθολόγου ή και γυναικολόγου σε περίπτωση ορμονικών προβλημάτων στις γυναίκες

-Γαστρεντερολόγου

-Ενδεχομένως το ανορεξικό άτομο να χρειαστεί περαιτέρω περίθαλψη, και να κριθεί αναγκαία η προσωρινή διαμονή του σε κέντρο υγείας για την θεραπεία

-Το άτομο μπορεί να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα αλλά να αρνείται να ζητήσει βοήθεια

Υπάρχει το ενδεχόμενο το άτομο να μεταβεί από ανορεξία σε βουλιμία ή και το αντίθετο, κάτι που μπορεί να κρατήσει για αρκετό χρονικό διάστημα έτσι ώστε το άτομο πλέον να αρχίσει να αντιλαμβάνεται και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του σωστά.

nevrogenis-anorexia-maria-pieridou-dietologos

diatrofikes-diataraxes-anorexia-pieridou-maria-dietologos