Μπύρα….και κοιλίτσα….Μύθος ή αλήθεια;

simvoules-diatrofi-diakopes-maria-pieridou
Διατροφή στις διακοπές! Γίνεται; 
June 27, 2019
brilliant-ideas-for-healthy-snacks-for-children-maria-pieridou-diaiologos
Φτιάξε υγιεινά σνακ με τα παιδιά σου στο σπίτι!
May 30, 2020
simvoules-diatrofi-diakopes-maria-pieridou
Διατροφή στις διακοπές! Γίνεται; 
June 27, 2019
brilliant-ideas-for-healthy-snacks-for-children-maria-pieridou-diaiologos
Φτιάξε υγιεινά σνακ με τα παιδιά σου στο σπίτι!
May 30, 2020

Μπύρα….και κοιλίτσα….Μύθος ή αλήθεια;

Μπύρα και κοιλίτσα…..Μύθος ή αλήθεια;
Αυτό είναι μια ερώτηση που θα πέρασε από το μυαλό όλων.  Διαβάζοντας παρακάτω λοιπόν, θα επεξηγήσουμε αλλά και θα λύσουμε αυτή την απορία!
Τα βασικά υλικά για την παρασκευή της μπύρας, είναι τα δημητριακά, το κριθάρι, η μαγιά και το νερό. Όλα αυτά τα συστατικά είναι φυσικά και έχουν αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για το ανθρώπινο σώμα.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η βύνη είναι το κύριο προϊόν που απομένει αφότου ξηραθεί ο κόκκος του δημητριακού, και έπειτα χρησιμοποιείται για την παραγωγή των περισσότερων μπυρών. Έχει σαν κύρια ιδιότητα να προετοιμάζει το άμυλο για τη μετατροπή της ζάχαρης, και προσθέτει γεύση και χρώμα στο ποτό. η βύνη είναι πλούσια σε υδατοδιαλυτές διαιτητικές ίνες, κάτι που βοηθά το σώμα να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, μειώνοντας την απορρόφηση ζάχαρης και λιπιδίων από το έντερο.
  2. Ο λυκίσκος, προστίθεται στην μπύρα για να την αρωματίσει συμβάλλοντας και στην πικρή της γεύση.  Περιέχει διάφορες ουσίες με ευεργετικές ιδιότητες όπως αντιβακτηριδιακές, είναι ισχυρό διουρητικό το οποίο βοηθά στην μείωση του ουρικού οξέως, βοηθά στην μείωση άγχους και αϋπνίας.
  3. Μαγιά… η πολυσυζητημένη..  Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως είναι η βιταμίνη Β1, η βιταμίνη Β6 και το Φολικό οξύ.  Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β κατέχουν κυρίαρχο ρόλο στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, της εγκεφαλικής λειτουργίας, καθώς και της καλής διάθεσης.  Επίσης, η μαγιά είναι πλούσια σε διάφορα αμινοξέα όπως είναι η λευκίνη, η μεθιονίνη, η λυσίνη και η τρυπτοφάνη, τα οποία κρίνονται αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό.  Αυτά τα 4 αμινοξέα αποκαλούνται απαραίτητα λόγο του ότι το σώμα δεν μπορεί να τα παράξει, ή τα παράγει σε πολύ μικρές ποσότητες, επομένως είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας ή με την χρήση κάποιου συμπληρώματος διατροφής.
  4. Το νερό…. όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, περίπου το 93% της μπύρας αποτελείται από νερό!
Όπως ισχύει και για όλα τα τρόφιμα και ροφήματα, ”Παν μέτρον άριστον”! Η μετριασμένη κατανάλωση μπύρας, μπορεί να βοηθήσει ευεργετικά το σώμα μας, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν σε πολλές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.  Η μέτρια κατανάλωση μπύρας μέχρι και πριν λίγα χρόνια, σήμαινε πρόσληψη περίπου 10 – 12 γρ. αλκοόλ για τις γυναίκες και 22 – 24 γρ. για τους άντρες.  Αυτό σημαίνει ότι, για την κατανάλωση μιας μπύρας με περιεκτικότητα αλκοόλ 5%, θα έπρεπε να πιεί 200 –  240 ml αν ήταν γυναίκα και 440 –  480 ml αν ήταν άντρας.   Τα τελευταία χρόνια όμως, βάση νέων ερευνών, η κατανάλωση αλκοόλ για άντρες και γυναίκες είναι η ίδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να καταναλώνετε την μέγιστη ποσότητα αλκοόλ που δικαιούστε ανά εβδομάδα. Η ποσότητα που συστήνεται είναι μέχρι και 14 units (6 Pints) ανά εβδομάδα.
Η αλήθεια είναι ότι η μπύρα έχει κατηγορηθεί άδικα πολλές φορές για την αύξηση του σωματικού βάρους, και συγκεκριμένα στην περιοχή της κοιλιάς. Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει, αρκεί να καταναλώνεται στις συνιστώμενες ποσότητες και να μην συνοδεύεται με σνακ και τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.  Η μπύρα δεν περιέχει ούτε λίπος ούτε χοληστερίνη, και η περιεκτικότητα της σε σάκχαρα είναι πολύ χαμηλή.  Η θερμιδική της αξία σε σύγκριση με άλλα ποτά είναι χαμηλή, αλλά λόγω του ότι είναι πολύ δροσιστική, και κυρίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες που αγγίζουν κόκκινο στον υδράργυρο, καταναλώνεται σε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που συστήνονται.  Επίσης, συνοδεύεται πάντα με σνακ όπως πατατάκια, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και πιάτα με διάφορα τυριά και αλλαντικά.
Το αλκοόλ θα αυξήσει περισσότερο την κοιλίτσα,  όταν προσληφθεί σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από το φαγητό και από αυτή που συστήνεται. Ο λόγος είναι ότι το συκώτι θα μεταβολίσει πρώτα το αλκοόλ και όχι το λίπος.  Το αποτέλεσμα; Είναι η ποσότητα των θερμίδων που περίσσεψαν από το αλκοόλ να μετατραπούν σε λίπος πριν προλάβουν να διασπαστούν.  Η αποθήκευση εννοείται θα γίνει στην κοιλιακή χώρα, συμβάλλοντας στην αύξηση του σπλαχνικού λίπους.  Η αποθήκευση σπλαχνικού λίπους δεν είναι ίδια σε άντρες και γυναίκες.  Έχει παρατηρηθεί ότι στους άντρες εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό αλλά και συχνότερα.  Εκτός από την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων, σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση παχυσαρκίας με σωματότυπο μήλου, κατέχουν η ηλικία (λόγω της πιο αργής καύσης) και στις γυναίκες η  εμμηνόπαυση όπου εμφανίζεται περισσότερη αποθήκευση λίπους στην κοιλιακή χώρα λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους.
Το συμπέρασμα μας λοιπόν, για ακόμα μια φορά είναι ότι καταναλώνουμε τα πάντα με ΜΕΤΡΟ! 
Top Tip: 
Η κατανάλωση αλκοόλ, όπως και θερμίδων, είναι διαφορετική για το κάθε άτομο ξεχωριστά.  Αν αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε θέμα με την υγεία σας, ή αν ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής μιλήστε με τον προσωπικό σας γιατρό ή διαιτολόγο πριν την κατανάλωση αλκοόλ. 

beer-alithies-kai-mithoi-pieridou-maria-diaitologos