Παιδική παχυσαρκία και ο ρόλος των γονιών

hypertension-healthy-diet-pieridou-maria
Πρόληψη και καταπολέμηση της υπέρτασης!
March 22, 2017
simvoules-gia-ton-thilasmo-maria-pieridou-dietitian
Θηλασμός και Διατροφή, τι πρέπει να γνωρίζεις!
March 23, 2017

Παιδική παχυσαρκία και ο ρόλος των γονιών

paidia-paxisarkia-goneis-pieridou-dietitian-maria

Η παιδική παχυσαρκία είναι μια ορατή διαταραχή για αυτό και αποτελεί μια κατάσταση στιγματισμού κυρίως σε μικρές ηλικίες η οποία μπορεί κάποτε να σχετίζεται με: – χαμηλή αυτοεκτίμηση
– διαταραγμένη ψυχική υγεία
– μειωμένες κοινωνικές ικανότητες καθώς και κοινωνικές σχέσεις
Μπορεί να είναι αποτέλεσμα από:
– κακές διατροφικές συνήθειες
– έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
– κληρονομικούς και γενετικούς παράγοντες
Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί, ότι ακόμα και αν υπάρχει η κληρονομική προδιάθεση, απαιτείται και η παρουσία των δύο άλλων αιτιών για την εμφάνιση της παχυσαρκίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς καταβάλλουν κύριο ρόλο στη διαμόρφωση του κατάλληλου και ποιοτικού καθημερινού διατροφικού πλάνου, αλλά και γενικά στον τρόπο ζωής των παιδιών που έχει θεμελιώδη σημασία τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.
Tips:
– Αλλάξτε τις διατροφικές συνήθειες αλλά και τον τρόπο ζωής όσον αφορά τις φυσικές δραστηριότητες ολόκληρης της οικογένειας έτσι ώστε η υγιεινή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά από το παιδί.
– Προσπαθήστε να γίνεται σωστό πρότυπο για το παιδί καθώς εάν σας βλέπει να ασκήστε και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή θα σας μιμηθεί.
– Πριν από όλα, αποδεχθείτε το παχύσαρκο παιδί και στηρίξετε το ψυχολογικά καθώς η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους διαμορφώνεται μέσα από τα αισθήματα που εκδηλώνουν οι γονείς για αυτά. Συζητήστε μαζί του για τη σημασία του βάρους καθώς και για τις αρνητικές συνέπειες δίνοντάς του την ευκαιρία να εκφραστεί και το ίδιο για το θέμα. Μην χρησιμοποιήσετε μειωτικούς χαρακτηρισμούς και αποφύγετε να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά αποφεύγοντας έτσι να δημιουργήσετε στο παιδί ενοχική συμπεριφορά, την στιγμή που το μόνο που χρειάζεται είναι η ψυχολογική υποστήριξη και η αποδοχή.
– Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε τις λέξεις: δίαιτα, απαγορεύετε ή ανθυγιεινό. Αντιθέτως χρησιμοποιείστε λέξεις όπως: υγιεινή διατροφή και προτιμούμε λιγότερο.
– Μην στερήσετε τίποτα από το παιδί. Αντιθέτως βρείτε διάφορες εναλλακτικές που είναι πιο υγιεινές.
– Προτρέψετε το παιδί να καταναλώνει ένα υγιεινό και διατροφικά ολοκληρωμένο πρόγευμα, όπως και ενδιάμεσα γεύματα τα οποία θα κρατούν σε εγρήγορση τον μεταβολισμό και επίσης θα βοηθήσουν στην αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού αργότερα.
– Αποφύγετε την αγορά προϊόντων και σνακ ψηλής ενεργειακής περιεκτικότητας.
– Προτρέψτε το παιδί να μαγειρεύει μαζί σας φτιάχνοντας υγιεινά γεύματα και σνακ.
– Ενθαρρύνετε το παιχνίδι στην αυλή όπως ποδόσφαιρο, τρέξιμο κλπ., και αποφύγετε την αρκετή ώρα μπροστά στην τηλεόραση με φαγητό ή σνάκ υψηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια όπως πατατάκια, γλυκά κλπ.
Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα της σύγχρονης ζωής. Οι γονείς πρέπει με απόλυτη προσοχή και υπευθυνότητα να πράξουν ανάλογα με τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή του. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι τόσο η πρόληψη όσο και η συστηματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας θα καταβάλουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της συχνότητας εμφάνισής της, αλλά και στην αποφυγή των συνεπειών της εξασφαλίζοντας έτσι ευτυχισμένα παιδιά για το σήμερα και υγιείς και δραστηριοποιημένους ενήλικες για το αύριο.

paidiki-paxisarkia-diatrofi-maria-pieridou-dietitian